Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ιερές μπίζνες και χλιδή στη Θεσσαλία

Ιερείς που διακονούν στα Φάρσαλα ζουν μέσα στη χλιδή, εμπλέκονται σε υποθέσεις με περίεργα τιμολόγια και εκβιασμούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο για τοκογλυφία...

Χρυσά μανικετόκουμπα, πανάκριβα ρολόγια, ζωή που δεν αρμόζει σε ιερείς, με τζιπ, πολυτελή σπίτια και εξοχικά, αλλά και περίεργα τιμολόγια για πανάκριβα τέμπλα και πολυέλαιους. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφεται για ιερείς οι οποίοι διακονούν στα Φάρσαλα και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η υπόθεση που αποκαλύφθηκε και φέρει δύο ιερείς ως κοινούς τοκογλύφους, να εκβιάζουν ακόμη και συνάδελφό τους ιερέα, προκάλεσε σοκ.
Για κάποιους όλα αυτά φαίνονται απίστευτα, όμως πολλά είναι εκείνα που σκανδαλίζουν τους πιστούς της περιοχής. Κάποιοι κυκλοφορούν και ζουν προκλητικά, μοιάζοντας περισσότερο με επιχειρηματίες παρά με ταπεινούς ιερείς. Οπως εκείνος ο εφημέριος που ήρθε πριν από δύο χρόνια από χωριό της Καρδίτσας και σήμερα κυκλοφορεί με… ολόχρυσα μανικετόκουμπα και πανάκριβο ρολόι.
"Ο κάμπος έχει λεφτά" λένε οι ντόπιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αφού οι ενορίες της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (όπου υπάγονται τα Φάρσαλα) διαχειρίζονται και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Οργισμένος
Ο μητροπολίτης Κύριλλος μετά τα τελευταία γεγονότα αναλαμβάνει δράση και σπεύδει στα Φάρσαλα για να… καθαρίσει το τοπίο. "Ακούω διάφορα που δεν συνάδουν με την εκκλησιαστική ζωή. Ακούω για πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, για καθημερινότητα που δεν ανταποκρίνεται στα ήθη της Εκκλησίας. Θα διερευνήσουμε όλες τις καταγγελίες και θα τις οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη" δήλωσε στο "Εθνος της Κυριακής".
 Η σύλληψη δύο ιερέων -και δύο συνεργατών τους, ενός Αλβανού και ενός Αθίγγανου- από τα Φάρσαλα (ο ένας υπηρετούσε στον Αγιο Νικόλαο και ο άλλος σε εκκλησία του χωριού Βασιλί) την περασμένη εβδομάδα, με την κατηγορία της τοκογλυφίας και της εκβίασης, δεν παραξένεψε τους ντόπιους. Οι δύο ιερείς θα ήταν οι τελικοί παραλήπτες των 37.000 ευρώ που ζητούσαν από συνάδελφό τους, επίσης ιερέα στα Φάρσαλα, στον οποίο δάνεισαν μόλις 10.000 ευρώ για ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα του.
Οι 4 συλληφθέντες αφέθηκαν την Πέμπτη ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή με περιοριστικούς όρους και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος για την υπόθεση. Στα Φάρσαλα των 15.000 κατοίκων και των 5 ενοριών, κάποιοι ιερείς ζουν πλουσιοπάροχα και αυτό προβληματίζει τους πιστούς. Ο μητροπολίτης υπόσχεται κάθαρση και ΕΔΕ για όλες τις περιπτώσεις.
"Εμείς δεν συγκαλύπτουμε τίποτα. Το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκαλο και η αλήθεια θα λάμψει" μας είπε ο σεβασμιώτατος Κύριλλος.
Κοντά στις 450.000 ευρώ φέρεται ότι κόστισε το τέμπλο ιερού ναού στα Φάρσαλα, πολλοί ωστόσο αμφισβητούν ότι όλα τα χρήματα δόθηκαν πράγματι γι" αυτόν τον σκοπό, ενώ υπόνοιες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος υπάρχουν και για τα λεφτά που έφτασαν στα Φάρσαλα -σε 3 διαφορετικές φάσεις- πριν από μερικά χρόνια μέσω του ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) του υπ. ΠΕΧΩΔΕ.
ΣΤΟ ΦΩΣ
...Και σκάνδαλο με εικονικές δωρεές
Στο αρχείο φαίνεται πως μπήκε άλλη μία υπόθεση που ξέσπασε πριν από περίπου 10 μήνες, με εμπλεκόμενους ιερείς στα Φάρσαλα και εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, με σκοπό να έχουν φοροαπαλλαγές. Τα ανταλλάγματα για τους ιερείς ήταν ένα χρηματικό ποσό της τάξης του 10-15% του συνολικού ποσού της φερόμενης ως δήθεν δωρεάς. Σε πρώτη φάση τέθηκαν σε αργία δύο ιερείς της επαρχίας Φαρσάλων και επιθεωρητές του υπ. Οικονομικών ξεκίνησαν ελέγχους. Οι έρευνες έδειξαν πως υπήρχαν τόσο αποδείξεις με ποσά πολλαπλάσια της δωρεάς, όσο και αποδείξεις με τεράστια ποσά που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δήλωση φόρου εισοδήματος με φερόμενη δωρεά 40.000 ευρώ (!) σε εκκλησία, αλλά το ποσό δεν βρέθηκε πουθενά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν βρέθηκαν ούτε εγγραφές των δωρεών στα βιβλία των ενοριών.