λαχταριστά σοκολατάκια
Υλικά:
300 γρ. ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, κλπ.)
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος.
Εκτέλεση:
Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα σκεύος και τη λιώνετε σε μπεν μαρί (δηλαδή, βάζετε τη μια κατσαρόλα πάνω σε άλλη, με νερό που βράζει). Όταν πλέον έχει λιώσει η σοκολάτα, κατεβάζετε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας και ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα. Όταν κρυώσει αρκετά η σοκολάτα, ρίχνετε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε ξανά, προκειμένου να τους καλύψετε.
Σε μια μεγάλη επιφάνεια, π.χ. ταψί, στρώνετε μια λαδόκολλα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνετε λίγο από το σοκολατένιο μείγμα και ρίχνετε από ένα σοκολατάκι πάνω στο χαρτί. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, αφήνετε τα σοκολατάκια να κρυώσουν… και είναι έτοιμα. Εάν θέλετε να τελειώνετε και να σφίξει άμεσα η σοκολάτα, μπορείτε να τα βάλετε ψυγείο.
ΠΙΤΣΑ ΣΠΕΣΙΑΛ
Υλικά:
Ζυμώνουμε την ζύμη μας πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Την απλώνουμε πάνω σε ένα τραπεζι και την πλάθουμε με τον πλάστη στα μέτρα του δικού μας ταψιού.
Αφού τη φορμάρουμε στο ταψί μας, αλείφουμε την ζύμη μας με τον πελτέ ντομάτας έχοντας αφήσει ένα μικρό κενό γύρω γύρω. Ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη (όσοι θέλετε μπορείτε να ρίξετε 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο). Βάζουμε λίγα κομμάτια τυρί και λίγα κομμάτια ζαμπόν. Μετά καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της σάλτσας με τριμένο τυρί και βάζουμε όλα τα υλικά μας, κατά προτίμηση ψιλοκομμένα.
Ψήνουμε για 35' στους 180 με 200 βαθμούς.
- για την ζύμη:
- 4 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 1 φακελάκι μάγια
- 10 κ.σ. γάλα
- 1 αυγό
- λίγο αλάτι
- 400 γρ. τυρί γκούντα
- 200 γρ. ζαμπόν
- 100 γρ. φρέσκα μανιτάρια
- 1 πιπεριά
- πελτέ ντομάτας
- λίγο ρίγανη
Ζυμώνουμε την ζύμη μας πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Την απλώνουμε πάνω σε ένα τραπεζι και την πλάθουμε με τον πλάστη στα μέτρα του δικού μας ταψιού.
Αφού τη φορμάρουμε στο ταψί μας, αλείφουμε την ζύμη μας με τον πελτέ ντομάτας έχοντας αφήσει ένα μικρό κενό γύρω γύρω. Ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη (όσοι θέλετε μπορείτε να ρίξετε 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο). Βάζουμε λίγα κομμάτια τυρί και λίγα κομμάτια ζαμπόν. Μετά καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της σάλτσας με τριμένο τυρί και βάζουμε όλα τα υλικά μας, κατά προτίμηση ψιλοκομμένα.
Ψήνουμε για 35' στους 180 με 200 βαθμούς.
ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ
Υλικά:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και τη φλούδα, αφήνοντας να δέσει το σιρόπι (δηλαδή για περίπου 15 με 20 λεπτά). Μόλις το σιρόπι δέσει, βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα λίγο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. (Αν θέλουμε να βάλουμε καρύδα, αμύγδαλα ή ότι άλλο μας αρέσει, την ώρα που θα ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο τηγάνι θα βάλουμε και αυτό. Μόνο που τα αμύγδαλα πρέπει πρώτα να τα αφήσουμε για 5 λεπτά στο φούρνο να ροδίσουν!) Ανακατεύουμε κυρίως με ξύλινη κουτάλα! Προσοχή όχι πολύ καυτό το λάδι γιατί καίγεται το σιμιγδάλι και πετάγεται! Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς χρυσό, ανακατεύουμε αρκετά συχνά.
Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι που έχει ελαφρώς κρυώσει (με προσοχή, γιατί πετάγονται κομματάκια σιμιγδάλι) και ανακατεύουμε καθ'όλη τη διάρκεια της πτώσης του σιροπιού αλλά και μετά!
Όταν ομογενοποιηθεί το σιμιγδάλι και το σιρόπι, βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ατομικά φορμάκια και αφήνουμε έξω από το ψυγείο να κρυώσει. (Ποτέ στο ψυγείο, παίρνει υγρασία και χαλάει!).
Σερβίρεται με παγωτό βανίλια ή δίπλα σε ελληνικό καφέ (γλυκό)! Καλή όρεξη!
- Για το χαλβά:
- 2 φλυτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- καρύδια (προαιρετικά)
- αμύγδαλα (προαιρετικά)
- σταφίδες (προαιρετικά)
- 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 5 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
- 3 γαρύφαλλα
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλα και τη φλούδα, αφήνοντας να δέσει το σιρόπι (δηλαδή για περίπου 15 με 20 λεπτά). Μόλις το σιρόπι δέσει, βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα λίγο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. (Αν θέλουμε να βάλουμε καρύδα, αμύγδαλα ή ότι άλλο μας αρέσει, την ώρα που θα ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο τηγάνι θα βάλουμε και αυτό. Μόνο που τα αμύγδαλα πρέπει πρώτα να τα αφήσουμε για 5 λεπτά στο φούρνο να ροδίσουν!) Ανακατεύουμε κυρίως με ξύλινη κουτάλα! Προσοχή όχι πολύ καυτό το λάδι γιατί καίγεται το σιμιγδάλι και πετάγεται! Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς χρυσό, ανακατεύουμε αρκετά συχνά.
Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι που έχει ελαφρώς κρυώσει (με προσοχή, γιατί πετάγονται κομματάκια σιμιγδάλι) και ανακατεύουμε καθ'όλη τη διάρκεια της πτώσης του σιροπιού αλλά και μετά!
Όταν ομογενοποιηθεί το σιμιγδάλι και το σιρόπι, βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ατομικά φορμάκια και αφήνουμε έξω από το ψυγείο να κρυώσει. (Ποτέ στο ψυγείο, παίρνει υγρασία και χαλάει!).
Σερβίρεται με παγωτό βανίλια ή δίπλα σε ελληνικό καφέ (γλυκό)! Καλή όρεξη!
Γρήγορες Μακαρονάδες
Αλατοπιπερώνουμε κατα προτίμηση, αφήνουμε λίγο να "δέσει" το σύνολο και... περιχύνουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε τυρί (όσοι θέλουν) και απολαμβάνουμε...!!!
Με κρεμμύδια:
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα αρκετό λάδι να κάψει. Προσθέτουμε πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να καεί λίγο, να μην αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα και ανακατεύουμε. Έτοιμα. Φοβερή νοστιμιά, ακόμα και για όποιον δεν τρώει κρεμμύδια!!
Με κόκκινη σάλτσα, σκόρδο και πιπεριές:
Βράζουμε τα μακαρόνια. Κόβουμε μία πράσινη, μία κόκκινη και μία κίτρινη πιπεριά σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο. Οταν σουρώσουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα λάδι και σωτάρουμε τις πιπεριές με το σκόρδο. Ρίχνουμε και λίγο χυμό ντομάτας να γίνει σάλτσα. Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια και μμμμμμ απόλαυση!!
Με σκόρδο και γιαούρτι:
Βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και καίμε αρκετό ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε ένα κεσέ γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να γίνει σάλτσα.
Τυρομπουγάτσα
Συστατικά:
1/2 κιλό φύλλο για πίττες ή 6-8 φύλλα σπιτικά
1 κιλό γάλα πλήρες (εαν είναι δυνατόν πρόβειο)
6 αυγά
3-4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι σκληρό
300 γρ. σκληρή φέτα τριμμένη
200 γρ. σκληρό ή ημίσκληρο τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα, Σαν Μιχάλη)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος για την κρέμα (αν το γάλα είναι πρόβειο δέν είναι απαραίτητο)
βούτυρο γάλακτος για το άλειμμα των φύλλων
Οδηγίες:
Ετοιμάζετε την κρέμα ως έξής. Στο κρύο γάλα ρίχνετε λίγο-λίγο το σι*μιγδάλι και το χτυπάτε με το σύρμα των αυγών για να ανακατευτεί. Ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα με ξύλινη σπάτουλα για να μη σβολιάσει. Ρίχνετε και το βούτυρο. Όταν αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει αποσύρετε από τη φωτιά. Εχετε στο μεταξύ χτυπήσει καλά τα αυγά σ' ένα βαθύ μπολ και ρίχνετε λίγο-λίγο το μείγμα της κρέμας στα αυγά χτυπώντας τα συνεχώς. Στο τέλος προσθέτετε και τα τυριά και ανακατεύετε.
Τοποθετείτε στο ταψί τα μισά φύλλα από κάτω αλείφοντας τα με βούτυρο ένα ένα. Απλώνετε την κρέμα με το σιμιγδάλι και τα τυριά σε μια στρώση. Απλώνετε και τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας τα πάλι με βούτυρο. Στο τελευταίο φύλλο ραντίζτε με νερό. Ψήνετε την πίτα για 45' (έως ότου ροδίσει καλά) περίπου και στους 1800 προθερμασμένου φούρνου.
Μηλόπιτα
Συστατικά:
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/8 λίτρο νερό
1 αυγό
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα Τριπόλεως καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
8 κουταλιές της σούπας ΨΑWανιά τριμμένη
4 κουταλιές της σούπας
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
για το άλειμμα
Για τη σαντιγί
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Οδηγίες:
Ζυμώνετε όλα τα υλικά της ζύμης, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική. Την αφήνετε μια ώρα στο ψυγείο. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα υλικά της γέμισης.
Με τον πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο πολύ λεπτό. Το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και απλώνετε μέσα τη γέμιση. Διπλώνετε σε κάθε πλευρά το φύλλο προς το κέντρο.
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λάδι και ψήνετε στους 220° C για 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγετε το φούρνο και αλείφετε με λάδι το γλυκό, όταν χρειάζεται.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σαντιγί. Σερβίρετε τη ζεστή μηλόπιτα
με τη σαντιγί. Αν Θέλετε, μπορείτε να τη συνοδεύσετε και με παγωτό.
μελιτζάνες πικάντικες
Συστατικά:
Υλικά για 6 άτομα
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
6 ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδο
800 γραμ μελιτζάνες καθαρισμένες, ξεπικρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 κουτ γλυκού σπόρους γλυκάνισου
½ κουτ γλυκού σπόρους κύμινου
350 γραμ ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ γλυκού κοπανισμένους σπόρους κολίανδρου
1 κουτ γλυκού σκόνη από τουρμέρικ
1 κουτ γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κρασοπότηρο φυτικό λάδι και ακόμα 3 κουτ σούπας
αλάτι
Οδηγίες:
Βάλτε στο μπλέντερ σας τα κομματάκια από το τζίντζερ και τις σκελίδες του σκόρδου, προσθέστε 1 κρασοπότηρο νερό και κτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός .
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το μισό λάδι και ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά και ρίξτε μέσα τις μισές μελιτζάνες να σοταριστούν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις και αφήστε τις να περιμένουν . Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και αφήστε το να ζεσταθεί και σοτάρετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες , βγάλτε τις και αυτές και αφήστε τις να περιμένουν.
Καθαρίστε τη κατσαρόλα σας και προσθέστε 3 κουτ σούπας λάδι, ρίξτε μέσα τους σπόρους από το γλυκάνισο, το κύμινο και σοτάρετέ τους καλά μέχρι να σκουρύνουν και να βγάλουν όλα τους τα αρώματα. Ρίξτε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το μίγμα τζίντζερ, σκόρδου που έχετε ετοιμάσει. Προσθέστε το κόλιανδρο, το τουρμέρικ, τη πιπεριά καγιέν και το αλάτι. Αφήστε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά. Γυρίζετέ το συνέχεια . Χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε το μέχρι το μίγμα να γίνει πηκτό και μελωμένο. Ρίξτε μέσα τις τηγανισμένες μελιτζάνες και αφήστε τις να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Χαμηλώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε να συνεχιστεί το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Αφήστε το να χλιαρέψει και σερβίρετέ το σαν κυρίως πιάτο μαζί με ρυζάκι μπασμάτι Η ινδική κουζίνα βασίζεται περισσότερο στα λαχανικά και στο ρύζι παρά στις ζωικές πρωτείνες. Οι περισσότεροι ινδοί είναι χορτοφάγοι. Η κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ τα μπαχαρικά και τα φαγητά τους συνήθως είναι πικάντικα. Οι πικάντικες μελιτζάνες που σας δίνουμε σήμερα είναι ένα χαρακτηριστικό φαγητό από την πόλη Ουντεπούρ της κεντρικής Ινδίας όπου φυσικά είναι χορτοφαγική. Συνοδεύτε τις μελιτζάνε