Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

O Οτο των ρεκόρ!

O Οτο των ρεκόρ!

Αν το καλοκαίρι του 2001, υπήρχε κάποιος να υποστηρίξει ότι ο νέος (τότε) τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας θα κατόρθωνε να σπάσει κάθε ρεκόρ μακροβιότητας στον πάγκο της, το πιθανότερο είναι ότι θα τον περνούσαν για τρελό.

Αν, μάλιστα, το... προχωρούσε ακόμη περισσότερο και υποστήριζε ότι με αυτόν τον τεχνικό, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, θα γινόταν υπολογίσιμη δύναμη στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, δεν αποκλείεται να κινούσαν άμεσα τις διαδικασίες... εγκλεισμού του σε ψυχιατρείο.

Δικαίωσε τους... τρελούς
Κι όμως ο Ότο Ρεχάγκελ έκλεισε αισίως μια οκταετία στον πάγκο της Ελλάδας, έχοντας πετύχει σε αυτό το διάστημα, όλα όσα υποστήριζαν οι... τρελοί, εκείνο το καλοκαίρι. Δύο συμμετοχές σε τελική φάση EURO (από τις οποίες η μια ήταν το έπος της Πορτογαλίας) κι άλλη μια σε σε τελικά Μουντιάλ (σε λίγους μήνες, στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής), συνθέτουν τον καμβά των επιτυχιών ενός προπονητή που γνώρισε μεγάλη αμφισβήτηση, πλην όμως στηρίχθηκε από τους «προϊστάμενούς» του και, εν τέλει, δικαίωσε εαυτόν και αλλήλους.

Θετικό ισοζύγιο
Άλλωστε, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα στη ζωή, τα πάντα και οι πάντες κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και τα αποτελέσματα του «Ρεχακλή», μάλλον μιλούν από μόνα τους. Την Τετάρτη στο «Ντόνμπας Αρένα» του Ντόνετσκ, «έσπασε την κατοστάρα» στον πάγκο της Εθνικής και, μάλιστα, με θετική συγκομιδή παντού, για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο «χερ Ότο», δηλαδή, είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής που έχει θετικό «ισοζύγιο» αποτελεσμάτων (52 νίκες, 22 ισοπαλίες και 26 ήττες), αλλά και γκολ, αφού η Εθνική έχει πετύχει 134 και έχει δεχθεί 100,

Ελληνικό παράδοξο
Σε αυτά τα οκτώ χρόνια, δεν ήταν λίγες οι φορές που στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες περί απομάκρυνσής του, λόγω κακών αποτελεσμάτων. Από την πρεμιέρα του ακόμη στον πάγκο (με εκείνο το 1-5 του Ελσίνκι από την Φινλανδία), πολλοί ήταν αυτοί που είχαν αρχίσει να? του μετρούν αντίστροφα τις μέρες. Αυτός, όμως, πήρε την κατάσταση στα χέρια του, προχώρησε με το «καλημέρα» στην απομάκρυνση παικτών που χαλούσαν το κλίμα στην ομάδα (Ελευθερόπουλος, Γεωργάτος) και συνέχισε τη δουλειά του με το δικό του τρόπο και σκεπτικό.

Ένα σκεπτικό που άλλοτε επαινέθηκε σε βαθμό «θεοποίησης» και άλλοτε επικρίθηκε στον... αντίθετο βαθμό της «διαπόμπευσης». Και, έτσι, φτάσαμε σε ένα από τα πολλά παράδοξα που συμβαίνουν σε ουκ ολίγους τομείς της ελληνικής πραγματικότητας. Ήτοι, στο να λήγει το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ στις 31 Δεκεμβρίου και η Ομοσπονδία να έχει ήδη αποφασίσει την παράτασή του ως το τέλος του Μουντιάλ, με την απόλυτα σωστή λογική που λέει ότι ο Ρεχάγκελ οδήγησε την ομάδα στα τελικά και αυτός θα ταξιδέψει μαζί της στη Νότια Αφρική.

71 παίκτες, 28 σκόρερ
Στο διάστημα της οκταετούς παρουσία του στον «γαλανόλευκο» πάγκο, κάλεσε συνολικά στην Εθνική 71 παίκτες και είδε τους 28 από αυτούς να βρίσκουν το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Πρώτοι σκόρερ της «εποχής Ρεχάγκελ» ο Χαριστέας και ο Γκέκας με 20 γκολ ο καθένας και ακολουθούν οι Γιαννακόπουλος και Κατσουράνης με οκτώ, Καραγκούνης, Νικολαΐδης, Λυμπερόπουλος, Βρύζας, Τσάρτας με έξι, Μπασινάς, Σαμαράς με πέντε, Φύσσας, Κυργιάκος, Αμανατίδης με τέσσερα, Σαλπιγγίδης, Ζαγοράκης με τρία, Χούτος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Τοροσίδης με δύο, ενώ από ένα γκολ έχουν πετύχει οι Παντελής Κωνσταντινίδης, Λάκης, Μαχλάς, Δέλλας, Πατσατζόγλου, Καψής, Σεϊταρίδης και Νίνης.

Γκολ υπέρ της Ελλάδας έχει πετύχει και ο Ούγγρος Βάντσακ στις 21 Νοέμβριο του 2007 στη Βουδαπέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: