Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Θρίλερ με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Δεν είναι καθόλου σίγουρο για το τί σκοπεύουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα για τη διάσωση της οικονομίας. Οι Γερμανοί ζητούν τοποτηρητή της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Αντιδρούν στην βοήθεια Βρετανοί και Σουηδοί.

Τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, προτείνει σύμφωνα με το Reuters, για την θέση του Ειδικού Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν συμβεί αυτό τότε ο κ. Παπαδήμος θα είναι ο τοποτηρητής των Βρυξελών για την απαρέγκλιτη τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ΕΕ ολοκληρώθηκε με πολλά σενάρια διάσωσης να πέφτουν στο τραπέζι.

Εν τω μεταξύ από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, θα κριθούν όλα για την Ελλάδα.

"Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γάλλου Προέδρου.

Νωρίτερα, βουλευτής του συντηρητικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε πως γίνονται προετοιμασίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για ένα σχέδιο αρωγής.

Μπορεί να λάβει τη μορφή της διάθεσης στην Ελλάδα διμερών δανείων από ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, για να βοηθηθεί η χώρα να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόστους του δανεισμού της από τις αγορές.

Εξετάζεται επίσης η επιλογή να καταβληθούν πρόωρα επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde, στις 4 το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Eurogroup κ.Γιούνκερ με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η παροχή δανειακών εγγυήσεων στην Ελλάδα από την Ε.Ε., ώστε να απομακρυνθούν οι φόβοι των αγορών για αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είναι αυτό που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.


Τουλάχιστον αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται κοινοτικές πηγές.


Κατά το δημοσίευμα το σχέδιο θα εφαρμοστεί εντός του πλαισίου της ΕΕ, με την καθοδήγηση όμως της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να συζήτησε πρόσφατα την ιδέα αυτή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση βοήθειας, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι όσο και η εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.


Πηγή της ΕΕ, την οποία επικαλείται το Reuters, ρωτήθηκε αν θα συζητηθεί στην αυριανή Σύσκεψη Κορυφής το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. «Δεν αποκλείω τίποτα. Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα», ήταν η απάντηση.


Και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις,Χοακίν Αλμούνια όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από τη σύνοδο της Πέμπτης απάντησε: "θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πούν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπάθειών τους θα μπορέσουν να βασιστούν στην υποστήριξη μας".

Νωρίτερα ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν που θα διαδεχθεί τον Χοακίν Αλμούνια είπε στο Bloomberg ότι η Ε.Ε. πρόσφερε την προοπτική βοήθειας στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την πρόοδο στην μείωση του ελλείμματος.

Οι αγορές πάντως φαίνεται πως "προεξοφλούν" το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό είναι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκεται από χθες σε ελεύθερη πτώση, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με άνοδο.

Κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γάλλο Πρόεδρο, Νικολά αλλά και οι επαφές που θα έχει στο άτυπο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.


http://www.newsit.gr/default.php?pname=ArticleList&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: