Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Οι λόγοι που «έδιωξαν» τον Σάντος από την Τούμπα

Ο Σάντος αποφάσισε να φύγει από τον ΠΑΟΚ όταν οι υποψίες  του ότι 
δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου 
έγιναν πεποίθηση.
Ο Σάντος αποφάσισε να φύγει από τον ΠΑΟΚ όταν οι υποψίες
του ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου έγιναν πεποίθηση.
Μπορεί στον ΠΑΟΚ να μη σκέφτονται ακόμα την πώληση κάποιου 
ποδοσφαιριστή, αλλά αν έρθει κάποια δελεαστική πρόταση, π.χ. για τον 
Βιεϊρίνια, θα εξεταστεί σοβαρά.
Μπορεί στον ΠΑΟΚ να μη σκέφτονται ακόμα την πώληση κάποιου ποδοσφαιριστή, αλλά αν έρθει κάποια δελεαστική πρόταση, π.χ. για τον Βιεϊρίνια, θα εξεταστεί σοβαρά.
Οι λόγοι που «έδιωξαν» τον Σάντος από την Τούμπα
Στις 14 Αυγούστου 2009, όταν το καράβι του ΠΑΟΚ άρχισε να νιώθει νωρίς νωρίς τους πρώτους κλυδωνισμούς, με την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια να είναι περίεργη, καθώς ο ανταγωνισμός είχε αρχίσει να αυξάνεται, η ΠΑΕ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επέκταση του συμβολαίου του Φερνάντο Σάντος.
Μόλις την περασμένη Τρίτη, σχεδόν οκτώ μήνες αργότερα, ο Πορτογάλος τεχνικός αποκάλυψε πως όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα? τρικ, για να ηρεμήσει η κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας, εν όψει και των κρίσιμων αγώνων με τη Χέρενφεν. «Ηταν μια στρατηγική», αποκάλυψε χαμογελώντας ο Πορτογάλος, την ώρα που ανακοίνωνε την απόφασή του να φύγει από τον ΠΑΟΚ.
Αυτό, που δεν είπε, είναι ότι στις 14 Αυγούστου, πριν ανακοινωθεί η επέκταση του συμβολαίου του, ήταν διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί! Κάτι τον είχε ενοχλήσει πολύ! Μάλλον η ευθεία αμφισβήτηση, από έναν βασικό του παίκτη, που είχε βρει ανοιχτή την πόρτα του προέδρου για να κάνει παράπονα.
Η λέξη «στρατηγική» ήρθε στο μυαλό πολλών, καθώς ο Σάντος μιλούσε την Τρίτη για την κούραση η οποία έπειτα από 25 χρόνια καθημερινής απασχόλησης με το ποδόσφαιρο, τον οδήγησε στην απόφαση να πάρει διαζύγιο με τον ΠΑΟΚ. Κάποια στιγμή το είπε κι ο ίδιος. «Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω μακριά από τη μυρουδιά του χόρτου. Μπορεί σε 3-4 μήνες ή και λιγότερο, να χτυπάω το κεφάλι μου». Αυτοί που τον ζουν καθημερινά, τον χαρακτηρίζουν μανιακό με το ποδόσφαιρο, σε σημείο που να απορούν πώς θα αντέξει, ακόμη κι αν επιλέξει κάποια Εθνική ομάδα, στην οποία δεν υπάρχει καθημερινή ενασχόληση!
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Φ. Σάντος είχε ξεκίνησε τα σχέδια για τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν, έκανε τις πρώτες συζητήσεις με τη διοίκηση και στη συνέντευξη που είχε δώσει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» στις 8 Φεβρουαρίου, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν διατεθειμένος να παραμείνει στην Τούμπα άνευ όρων.
«Τα λεφτά δεν με εξιτάρουν. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τώρα θα ήμουν στο Κατάρ. Το όνειρό μου είναι να πάρω το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, ένα τριετές πλάνο τελειώνει και πρέπει να εκπονήσουμε ένα καινούριο, που θα έχει αυτόν τον στόχο», δήλωνε τότε και καθιστούσε σαφές ότι μόνο με την απόκτηση τριών - τεσσάρων ποδοσφαιριστών μεγάλης ποιότητας, θα μπορούσε να ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ τη νέα σεζόν με τις ίδιες πιθανότητες για τον τίτλο, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Στο ερώτημα αν θα έμενε στην Τούμπα υπό διαφορετικές συνθήκες, ήταν ξεκάθαρος. «Οχι. Αλλωστε, είμαι αρκετά μεγάλος για να συνεχίσω να κυνηγάω όνειρα». Και όνειρο για τον ίδιο σήμαινε, να του ζητούν να διεκδικεί το πρωτάθλημα με την ομάδα που είχε στη διάθεσή του.
Ο ίδιος, πάντως, είχε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που ζήτησε ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί. Σε μια χρονιά που τα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει να γίνονται έντονα, δεν μπορούσε να περιμένει πολλά. Το κατάλαβε νωρίς και το εκμυστηρεύτηκε σ' αυτούς που θεωρούσε δικούς του ανθρώπους. Οσο η σεζόν πλησίαζε στο τέλος της, ο Σάντος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι άρχιζε και για τον ίδιο η αντίστροφη μέτρηση.
Τα πρώτα σύννεφαΤο πρώτο συμβάν που τον κλόνισε, ήταν τα όσα έγιναν την παραμονή του αγώνα Κυπέλλου στα Γιάννενα, όταν οι παίκτες έκαναν αποχή από την προπόνηση, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στις πληρωμές, κατάσταση για την οποία ήταν ενήμερος. Εκείνη την εποχή άρχισε να αμφιβάλλει αν θα μπορούσαν να συντρέξουν οι προϋποθέσεις που ήθελε για να μείνει στην Τούμπα και να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Οταν αυτός ο φόβος έγινε πεποίθηση, το πήρε απόφαση. Ηταν πράγματι, γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου.
Μετά το παιχνίδι με τον Εργοτέλη, το τελευταίο του πρωταθλήματος, η διοίκηση του ΠΑΟΚ τον φώναξε εσπευσμένα, την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει για το σπίτι του και του ζήτησε να ανακοινώσουν πριν από τα πλέι οφ την ανανέωση της συνεργασίας τους. Η απάντησή του ήταν «όχι».
Ο πραγματικός λόγος για την απόφασή του να αποχωρήσει ήταν η πεποίθησή του ότι δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του «πρωταθλητή ΠΑΟΚ». Εβλεπε με τι «όπλα» πολεμούσαν οι ανταγωνιστές του και με τι ο ίδιος. Και ήξερε πως αν θα άρχιζαν τα προβλήματα μέσα στην επόμενη σεζόν και στα πρώτα στραβά αποτελέσματα, όλες αυτές οι εκδηλώσεις λατρείας, θα ήταν μια ανάμνηση. Αυτήν την τριετία έζησε πολλές τέτοιες καταστάσεις και μάλλον δεν είχε τη διάθεση να τις ξαναζήσει.
ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΣΤΟΝ ΖΑΓΟΡΑΚΗ
Γιατί επέλεξε να πει τώρα το «αντίο»
Ο Σάντος δεν ήθελε επ' ουδενί να χαλάσει το προφίλ του Ζαγοράκη, γι΄ αυτό και στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου προτίμησε να τα πάρει όλα πάνω του, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί... φυγόμαχος. Σταμάτησε γρήγορα τη συζήτηση για το μπάτζετ, λέγοντας ότι «τρία χρόνια δουλεύω με ό,τι μου προσφέρει ο σύλλογος, ενώ ο Ζαγοράκης ήταν πάντα ξεκάθαρος μαζί μου, σε ό,τι αφορά τα όπλα που θα έχουμε». Στον ΠΑΟΚ, ο Σάντος ήρθε πριν από τρία χρόνια, αποκλειστικά και μόνο λόγω του Ζαγοράκη. Τότε πολλοί δεν είχαν καταλάβει ότι ένας προπονητής τέτοιου επιπέδου έκανε χάρη στον ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής να καθίσει στον πάγκο του.
Η σχέση του με τον Ζαγοράκη ήταν κάτι σαν πατέρα και γιου και μπορεί ο ίδιος να μην το παραδεχτεί ποτέ, αλλά ήταν πιο ειλικρινής από τη σχέση του με τον Νικολαΐδη. Κι επειδή ακριβώς δεν άλλαξε τίποτα στο πώς βλέπει τον Ζαγοράκη, γι΄ αυτό και δήλωσε απλά κουρασμένος... Τυχαία δεν είναι ούτε καν η μέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του και δεν το έκανε νωρίτερα. Ηξερε πως αν υπήρχε κι άλλο εντός έδρας παιχνίδι, ο κόσμος θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ...
Οι προοπτικές
Ενας Σαλπιγγίδης δεν είναι αρκετός
Η συμφωνία με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη (που χρονολογείται αρκετούς μήνες πίσω), ο οποίος επιστρέφει στην Τούμπα ύστερα από τέσσερα χρόνια, αλλά και η πρόταση στον Πανιώνιο για την απόκτηση του Γιάννη Μανιάτη, ήταν για πολλούς ένα σημάδι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραμονή του Φερνάντο Σάντος. Ο ίδιος αναγνώρισε την καλή πρόθεση του Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά ήξερε ότι όσο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν χρηματοδότες, δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε στέρεες βάσεις μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Κατά βάθος δεν ήθελε να βλέπει ούτε τον ίδιο τον Ζαγοράκη να ταλαιπωρείται και να αγχώνεται να κρατά την ομάδα «τακτοποιημένη».
Στη συνέντευξη που είχε δώσει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλωστε, είχε πει ότι «δεν αρκεί ούτε η καλή διάθεση του καλύτερου πρόεδρου και η καλή διάθεση του καλύτερου προπονητή, χρειάζονται χρήματα». Φέτος, άλλωστε, η σεζόν έκλεισε μ΄ ένα άνοιγμα γύρω στα 2.500.000 ευρώ. Είναι τα λεφτά που έχασε ο ΠΑΟΚ εξαιτίας του αποκλεισμού του από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Για τον Σάντος, είναι πλέον δύσκολο να δουλεύει σε μία ομάδα που εξαρτάται τόσο πολύ από ένα αποτέλεσμα, που να κινδυνεύει από μια κακή βραδιά.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Το ρίσκο με τον Ζόρζε Κόστα και το μικρό μεταγραφικό καλάθι
Η απόφαση του Φερνάντο Σάντος να αποχωρήσει ήταν μια προφανής ένδειξη ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν πρέπει να περιμένουν? τρέλες από τη διοίκηση της ΠΑΕ, στην προσεχή μεταγραφική περίοδο. Ο ίδιος ο Ζαγοράκης, άλλωστε, το έλεγε και το βράδυ της Κυριακής, μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ: «Δεν πήγαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, προκριματικά παίζουμε, δεν γίναμε ξαφνικά πλούσιοι, πρέπει να το καταλάβουμε».
Από την ώρα που έφυγε ο Σάντος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης αποφάσισε να πάει σε μια λύση που μπορεί να χαρακτηριστεί λύση προοπτικής και δεν θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της ομάδας, που έχτισε ο πρώην, πλέον, προπονητής του ΠΑΟΚ.
Ο Ζόρζε Κόστα είναι νέος και φιλόδοξος, έδωσε δείγματα γραφής στη σύντομη προπονητική καριέρα του, στην Πορτογαλία θεωρείται εν δυνάμει προπονητής της Πόρτο.
Είναι Πορτογάλος, αδερφικός φίλος του τεχνικού διευθυντή Σέρτζιο Κονσεϊσάο (ο οποίος θα παραμείνει στην Τούμπα και θα συνεργάζεται με τον Ζήση Βρύζα), δεν έρχεται στα τυφλά, θα έχει ένα σύστημα να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει να δουλέψει σε μια ομάδα που ούτως ή άλλως έχει πολύ έντονο το λατινικό στοιχείο.
Ο σχεδιασμόςΣτην Τούμπα, όλοι γνωρίζουν ότι παίρνουν ένα ρίσκο, που με τίποτα δεν θα ήθελαν να πάρουν αυτή την εποχή, με κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε δύο μήνες, αλλά είναι βέβαιοι ότι πήραν το μικρότερο δυνατό. Συν τοις άλλοις, το κασέ του Ζόρζε Κόστα είναι (ακόμη) πολύ μικρότερο του Σάντος, οπότε η ΠΑΕ πάει σε λύση προοπτικής με μικρότερο κόστος.
Στον μεταγραφικό σχεδιασμό δεν αλλάζει κάτι. Η ανακοίνωση της απόκτησης Σαλπιγγίδη είναι θέμα χρόνου, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η επιστροφή του Μάρκος Αντόνιο, που έπαιξε έξι μήνες στην Μπελενένσες.
Σίγουρα θα γίνουν κάποιες ακόμη ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ του «Δικεφάλου του Βορρά», ίσως όχι επιπέδου Σαλπιγγίδη, πιθανότατα και από την Πορτογαλία, άλλωστε και ο Ζόρζε Κόστα θεωρείται παιδί της Πόρτο (του πλήρωνε το μισό συμβόλαιο στην Ολιανένσε) κι έχει το θάρρος να ζητήσει ό,τι χρειάζεται. Μεγάλη μεταγραφή θα γίνει μόνο αν φύγει κάποιο «βαρύ» συμβόλαιο, όπως αυτό του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς.
Σ' αυτή τη φάση, όσο κι αν τα οικονομικά είναι δύσκολα, δεν υπάρχει σκέψη πώλησης ποδοσφαιριστή. Για τον Βιεϊρίνια πολλά μπορεί να λέγονται δεξιά - αριστερά, αλλά στην Τούμπα δεν θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη εποχή να συζητήσουν την παραχώρησή του, εκτός κι αν έρθει κάποια πρόταση από το εξωτερικό, που θα είναι δύσκολο να αρνηθούν (το 30% πρέπει να πάει στην Πόρτο).

http://www.ethnos.gr/ethnosport/article.asp?catid=8755&subid=2&pubid=9910655

Δεν υπάρχουν σχόλια: