Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ανακάλυψαν εννέα νέα θαλάσσια είδη στο Μπαλί!

Την ανακάλυψη οκτώ νέων - πιθανότατα- ειδών ψαριών και ενός είδους κοραλλιού στο θαλάσσιο χώρο, ανοιχτά του Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν...

ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (Conservation International).

Στους κοραλλιογενείς υφάλους ανοιχτά της νήσου εντόπισαν μεταξύ άλλων ένα εντυπωσιακό κοράλλι που θυμίζει θαλάσσια μαργαρίτα, χέλια, αλλά και ντάμσελ - πολύχρωμα ψάρια, μικρά σε μέγεθος, αλλά πολύ σημαντικά για την οικολογία των υφάλων.

«Πραγματοποιήσαμε θαλάσσιες έρευνες σε 33 τοποθεσίες γύρω από τη νήσο του Μπαλί», λέει ο σύμβουλος της ερευνητικής ομάδας Μαρκ Φαν Νάιντεκ Έρντμαν. «Εντοπίσαμε 952 ψάρια των υφάλων και, ανάμεσά τους, οκτώ νέα είδη». Οι έρευνες διήρκεσαν δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών του Μπαλί, σε βάθος 10 με 70 μέτρων.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη «βαπτίσει» τα είδη που εντόπισαν βάσει του γνωστού διωνυμικού συστήματος. Αλλωστε, θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη και σύγκρισή τους με τα γνωστά θαλάσσια είδη προκειμένου να επαληθευτεί ότι τα οκτώ ψάρια και το κοράλλι είναι πράγματι «νέα». Ο Έρντμαν πάντως δηλώνει «99,9% βέβαιος» πως τα είδη αυτά εντοπίζονται για πρώτη φορά, κάτι που - με δεδομένο τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού- «μας λέει ότι εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα, τα οποία αγνοούμε».

Ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος ανέλαβε να ερευνήσει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Μπαλί κατόπιν αιτήματος της τοπικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμούσε να αξιολογήσει την κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων με στόχο, μελλοντικά, να δημιουργήσει ένα δίκτυο θαλάσσιων πάρκων.

«Σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, διαπιστώσαμε αύξηση των υγιών κοραλλιογενών υφάλων στην περιοχή που επιθεωρήσαμε, κάτι που παραπέμπει σε μια φάση ανάκαμψης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μια πλήρης «αναγέννηση» του οικοσυστήματος απαιτεί «σοβαρή προστασία και διαχείριση».