Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Χάος στα αεροδρόμια από την ηφαιστειακή τέφρα

Σε επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκεται όλη η Ευρώπη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία. Ηδη η τέφρα...

έχει αρχίσει να εξαπλώνεται εκτός συνόρων του νησιού του Ατλαντικού ωκεανού. Οι Ελληνες επιστήμονες, δε, αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν εάν το ηφαιστειακό υλικό θα φτάσει στη χώρα μας.

Στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχει σημάνει συναγερμός και τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών παρακολουθούν με αγωνία την κατεύθυνση της ηφαιστειακής τέφρας, καθώς φοβούνται πιθανή επανάληψη του αεροπορικού «μπλακάουτ» που είχε δημιουργηθεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊαφιαλαϊόκουλ, τον Απρίλιο του 2010. Και αυτό γιατί η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν είναι ισχυρότερη από αυτή του Εϊαφιαλαϊόκουλ, που είχε προκαλέσει παράλυση στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο οδηγώντας στη ματαίωση περίπου 100.000 πτήσεων.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, σήμερα η τέφρα αναμένεται να «επισκεφτεί» τη βόρεια Σκωτία, σε ύψος μόλις 20.000 πόδων, ενώ αν οι ηφαιστειακές εκπομπές συνεχιστούν με την ίδια ένταση και τις επόμενες μέρες, τότε την Πέμπτη η τέφρα ενδέχεται να φτάσει στον εναέριο χώρο της βόρειας Ισπανίας και της δυτικής Γαλλίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εναερίου Κυκλοφορίας Eurocontrol που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κατηφορίσει» η ηφαιστειακή τέφρα προς τις χώρες του νότου, οι Ελληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.