Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τατουάζ και Πίρσινγκ: Η μόδα που προκαλεί μολύνσεις...

Αλλεργικές αντιδράσεις, βλάβες του δέρματος, ακόμη και σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης μπορεί να πάθει κάποιος που κάνει τατουάζ και πίρσινγκ...

Ένας στους τέσσερις νέους που διακοσμούν το σώμα τους κυρίως με κάποιο κόσμημα παθαίνει μόλυνση. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι σοβαρές και το μόνο που απαιτείται είναι η αφαίρεση του κοσμήματος. Σε άλλες όμως το άτομο που έχει κάνει πίρσινγκ μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στο νοσοκομείο.

Όπως γράφει το “Βήμα” ο 20χρονος Κώστας, πήγε νύχτα στο εφημερεύον Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με πρησμένο το κάτω χείλος. Πάνω σε αυτό ίσα που διακρινόταν ένα σκουλαρίκι. Ο Κώστας δεν μπορούσε καλά καλά να μιλήσει.
Μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΤΕΙ Αθήνας και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Κοζάνης, με επικεφαλής τον κ. Κ.Ντελέζο , δείχνει ότι ο ένας στους τέσσερις που κάνουν πίρσινγκ παθαίνει κάποια μόλυνση. Από αυτούς, το 17,1% αναγκάστηκε να αφαιρέσει το κόσμημα. Η μελέτη, στην οποία πήραν μέρος 100 νέοι από την Κοζάνη, ηλικίας 18- 28 ετών, δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς (53,2%) είναι αλλεργικοί.
«Αυτό το οποίο μας οδήγησε στο να κάνουμε την έρευνα είναι η διάδοση του πίρσινγκ με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι σαν κοινωνική επιδημία» σχολιάζει ο κ. Ντελέζος, υγιεινολόγος του ΤΕΙ Αθήνας. Όπως λέει, δεν είναι λίγοι οι νέοι που τρυπούν το σώμα τους ταυτόχρονα σε πολλά σημεία, ενώ ορισμένοι φθάνουν ακόμη και στο σημείο να «σκίσουν» τη γλώσσα τους (γλώσσα φιδιού) και πάνω στο κόψιμο να τοποθετήσουν κόσμημα.
«Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους νέους» εξηγεί ο κ. Ντελέζος. Ως παράδειγμα αναφέρει την περιοχή του αφτιού, όπου σοβαρή μόλυνση η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στην αφαίρεση του οργάνου. Επίσης- προσθέτει- η μύτη αν μολυνθεί μπορεί να νεκρωθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ντελέζο, το πιο επικίνδυνο σημείο του σώματος για πίρσινγκ είναι η γλώσσα. Ακολουθούν η μύτη και τα γεννητικά όργανα. «Μόλυνση στη γλώσσα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιολογικό πρόβλημα,ενώ η περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει αυξημένη υγρασία και θερμότητα και μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες» εξηγεί. Τονίζει επίσης ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το τρύπημα σημείων του σώματος πρέπει να είναι μιας χρήσεως, διότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πρόκλησης ασθενειών όπως είναι η ηπατίτιδα και το ΑΙDS.
Οι προειδοποιήσεις των γιατρών κρίνονται ως μάλλον υπερβολικές από τους φανατικούς υποστηρικτές της τέχνης του τατουάζ και του πίρσινγκ.
«Όλες οι αισθητικές επεμβάσεις στο ανθρώπινο δέρμα εγκυμονούν έστω και ένα πολύ μικρό ποσοστό κινδύνου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τις απορρίπτουμε αφοριστικά ως “επικίνδυνες”» σχολιάζει η κυρία Τζέση Γιαννουδάκη (φωτογραφία), ιδιοκτήτρια του «Ρink Rose Τattoo Studio». Όπως επισημαίνει, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων για τις οποίες ισχύει «απαγορευτικό», όπως οι διαβητικοί ή όσοι πάσχουν από πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.
Άλλωστε αναφέρει είναι πιθανόν ένα άτομο να είναι αλλεργικό, ακόμη και σε απολύτως φυσικά προϊόντα, όπως η φυτική χένα.

Όμως, πέρα από τις εξαιρέσεις, οι οποίες τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης, για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων τα τατουάζ και τα πίρσινγκ είναι απολύτως ασφαλή. Σύμφωνα με την κυρία Γιαννουδάκη, αν ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και η διαδικασία γίνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες με αποστειρωμένο εξοπλισμό, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μηδενικός.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=18779&catid=3&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: