Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ακρίβεια και νοθεία

Αυξήσεις «φωτιά», έως 50%, έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, στις τιμές πολλών προϊόντων.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα το «Εθνος», σύμφωνα με τις τιμές στο καλάθι που παρακολουθεί το υπουργείο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί στα γιαούρτια (2% έως 50%), στα είδη καθαριότητας χώρων (3% έως 33%), αλεύρια (14% έως 27%), σοκολάτες (22% έως 25%), ζυμαρικά (9% έως 24%), δημητριακά (5% έως 22%), αλλαντικά (6% έως 18%), τυριά (18%), αραβοσιτέλαια (10% έως 17%), γλυκίσματα (16%), κονσέρβες ντομάτας και μπισκότα (7% έως 13%), τσάι (13%), κακάο (12%), ζύμες, αναψυκτικά και ελαιόλαδο (8%), γάλατα και πουλερικά (7%) κ.ο.κ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει τον Μάιο σε επίπεδα υψηλότερα του 4,5%, ενώ στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσεγγίσει το 5%.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει στη διατίμηση όλα τα λάδια μετά τον διατροφικό σάλο που ξέσπασε με το ηλιέλαιο-ορυκτέλαιο, καθώς φοβάται χτύπημα κερδοσκόπων.
«Ο συγκεκριμένος τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το «πάγωμα» των τιμών, χωρίς να θέσει ταυτόχρονα και ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης και έλεγχο στο χονδρεμπόριο, μπορεί να αποδειχθεί ατελέσφορος, αφού, πέραν των άλλων, είναι δύσκολο στις αρμόδιες υπηρεσίες και σχεδόν αδύνατο στους καταναλωτές να γνωρίζουν τις τιμές σε κάθε σημείο λιανικής πώλησης στις 20-5-2008, ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος της αγορανομικής διάταξης», είπε ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο μεταξύ, η ανησυχία εντείνεται για τα προϊόντα που περιέχουν επιμολυσμένο ηλιέλαιο και παραμένουν στα ράφια.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου εισήχθησαν απευθείας από την Ουκρανία 18.000 τόνοι ηλιελαίου. Από αυτούς, 9.000 τόνοι βρέθηκαν νοθευμένοι, ενώ άγνωστο παραμένει που έχει διοχετευτεί η υπόλοιπη ποσότητα.
Την απαγόρευση της εισαγωγής ουκρανικού ηλιελαίου στην ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν, μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέες αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή του.
Αιχμές κατά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και των προκατόχων του στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, άφησε στη Βουλή ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος, ο οποίος χαρακτήρισε την αγορά ξέφραγο αμπέλι.
«Συνεχίζονται η άγνοια, οι αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η αγωνία των καταναλωτών», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η φτώχεια στην αγορά και τις τσέπες των καταναλωτών ανοίγει νέο κύκλο γκρίνιας στη ΝΔ. Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι οι ενδοκομματικές αντιδράσεις θα κορυφωθούν την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ θεωρείται καθοριστική η εικόνα που θα διαμορφωθεί για το πολιτικό σκηνικό του καλοκαιριού μέσα από τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις του Ιουνίου.
Eπίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ποιοτικές μετρήσεις της κυβέρνησης δείχνουν υποχώρηση της ΝΔ στις ηλικίες από 35 έως 55 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: