Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ξεκινά η εκστρατεία των «ράμπο»

Εκστρατεία από την Τετάρτη ομάδας «ράμπο» του υπουργείου Υγείας- σύμφωνα με ρεπορτάζ του Flash 96- σε χώρους όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, (όπως γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας), θα ερευνήσουν εάν έχουν διοχετευθεί ποσότητες επικίνδυνου ηλιελαίου. Η εκστρατεία ξεκινά από την Αθήνα και σταδιακά θα επεκταθεί στην Περιφέρεια.
Κατά τα λοιπά αίσθηση από την τοποθέτηση που έκανε στον Flash 96 ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ, για την υπόθεση με το επικίνδυνο ηλιέλαιο. Ο A. Κάνδυλας, χαρακτήρισε εξιλαστήριο θύμα τον παραιτηθέντα πρόεδρο του οργανισμού, Ευάγγελο Λάζο καταγγέλλοντας ότι εκπρόσωποι επιχειρήσεων του ζήτησαν να κάνει τα στραβά μάτια για να πράξει εκτός νομικού πλαισίου, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε, λέγοντάς τους μάλιστα να απευθυνθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για να τον διώξουν. (Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα).
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξη για το διατροφικό σκάνδαλο.
Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρεία «Μάνος» ζητώντας να ακυρωθεί η από 16.5.2008 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και η από 14.5.2008 απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία του εργοστασίου σπορελαιουργίας της εταιρίας στο Βελεστίνο Βόλου (Μαγνησία), το οποίο προμηθεύτηκε και επεξεργάστηκε επιμολυσμένο ακατέργαστο ηλιέλαιο ουκρανικής παραγωγής.
Η λειτουργία του εργοστασίου ανεστάλη κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών του ΕΟΦ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το εργοστάσιο στερείται άδειας λειτουργίας, η επιχείρηση δεν επέδειξε μελέτη αυτοελέγχου HACCP, τα αρχεία καθαρισμού δεξαμενών και το αρχείο προμηθευτών, ενώ υπήρχε απροθυμία και καθυστέρηση παροχής οικονομικών στοιχείων της ΑΕ κ.λπ. Η αναστολή λειτουργίας ισχύει μέχρι η ΑΕ να προσαρμοστεί στους νομοθετικούς κανόνες.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της διοίκησης παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και είναι αναιτιολόγητες.
Νέες ποσότητες ηλιέλαιου δεσμεύτηκαν σε Πειραιά και Ηράκλειο
Αλλη μια ελαιουργική επιχείρηση στο Ρέντη, που προμήθευε και συσκεύαζε ηλιέλαια χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο άδεια, εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά. Πρόκειται για την επιχείρηση συσκευασίας ελαίων «Α. Πανταζάτος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» στην οδό Γ. Παπανδρέου 11-13 στο Ρέντη, στην οποία, μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν συνολικά 14,5 τόνοι ηλιελαίου, συσκευασμένοι και σε δεξαμενές. Δείγματα από την παραπάνω ποσότητα, αποστέλλονται για εργαστηριακές αναλύσεις στις αρμόδιες χημικές υπηρεσίες του κράτους.
Η εταιρία είχε προμηθευτεί τις παραπάνω ποσότητες από τη Βουλγαρία και από την εταιρία «Μάνος», η οποία ελέγχεται για διακίνηση επιμολυσμένου ηλιελαίου στη χώρα μας. Από τον έλεγχο των παραστατικών διαπιστώθηκε ότι στις 6 Φεβρουαρίου η «Πανταζάτος Μον. ΕΠΕ» είχε προμηθευτεί από τη «Μάνος» 26 τόνους ηλιελαίου.
Επιπλέον των 14,5 τόνων ηλιελαίου που εντοπίστηκαν στην εταιρεία, κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά εντόπισαν και δέσμευσαν άλλους 10 τόνους ηλιελαίου σε επιχειρήσεις στον Ρέντη, στον Πόρο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες και στη Σαλαμίνα.
Τριάντα τόνοι ηλιελαίου απέσυραν από την αγορά του Ηρακλείου Κρήτης οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτιδοιήσης, σύμφωνα με τη νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη.
Οπως ανακοίνωσε, το τελευταίο διάστημα διενεργήθηκαν περί τους 150 ελέγχους σε ισάριθμα καταστήματα ειδών διατροφής και εστίασης, κατά τους οποίους εντοπίσθηκαν, αποσύρθηκαν και στάλθηκαν για περαιτέρω έλεγχο, 30 τόνοι ηλιέλαιο.
«Ως νομαρχιακή αρχή Ηρακλείου ενεργήσαμε, άμεσα, με εντατικούς ελέγχους παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία αξιοποιήσαμε το σύνολο των ελεγκτικών μας μηχανισμών, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας», τόνισε η κ. Σχοιναράκη-Ηλιάκη και κατέληξε: «Κατά τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί ως στιγμής στα τυποποιητήρια του νομού μας δεν έχει βρεθεί το παραμικρό. Στην Κρήτη και στο νομό μας τα τυποποιημένα λάδια είναι καθαρά λάδια ελιάς, τα οποία μπορούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν άφοβα».
ΕΦΕΤ
Στο μεταξύ, το 80% των επιχειρήσεων τροφίμων είχε απαντήσει ήδη από τη Δευτέρα στην προθεσμία που τους έχει θεσει μέχρι την Τρίτη ο ΕΦΕΤ προκειμένου να ενημερωθεί για τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Ο ΕΦΕΤ έχει ζητησει από τις εταιρείες να αποστείλουν και τα αντίστοιχα δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε ποιες περιπτώσεις επιμόλυνση.
Εντείνονται επίσης οι έλεγχοι για δημιουργία μεικτής ομάδας ελεγκτών για να εξεταστούν όλα τα σχετικά προϊόντα περιεκτικότητας ηλιελαίου άνω του 10%, από σήμερα έως το τέλος του έτους και στην περίπτωση που εντοπιστούν παρτίδες επιμολυσμένου ηλιελαίου την ευθύνη της παρακολούθησης και διαχείρισης των ποσοτήτων αυτών αναλαμβάνουν από κοινού ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου.
Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιούν, επίσης, ειδικούς και τακτικούς ελέγχους για την εξέταση της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της διατίμησης στην τιμή του ελαιόλαδου, και όπου διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι κατά νόμον διοικητικές κυρώσεις.
Προληπτικοί έλεγχοι γίνονται και στα εργαστήρια τυποποίησης ελαιολάδου ώστε να αποκλειστεί η νοθεία με ηλιελαιο. Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων προκειμένου να αποσαφηνιστεί που έχουν διοχετευθεί οι 18.000 τόνοι ηλιελαίου Ουκρανίας που εισήχθησαν από την 1 Ιανουαρίου 2008 καθώς επαρκή στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους 11.000 τόνους.
Τη Δευτέρα πάντως ένα ακόμα φορτίο 1.500 τόνων ηλιελαίου έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό της εταιρείας UNILEVER. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά παραμένει μπλοκαρισμένο στο λιμάνι της Ελευσίνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Ανακοίνωση της ΑΒ Βασιλόπουλος
Διευκρινίσεις σχετικά με προϊόν ηλιελαίου στο οποίο ανιχνεύθηκε ορυκτέλαιο, έδωσε την Τετάρτη η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 27 Μαϊου η ΑΒ Βασιλόπουλος ενημερώθηκε γραπτώς από τον ΕΦΕΤ ότι σε έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Χημείο του Κράτους στο δείγμα προϊόντος ΑΒ ηλιέλαιο 1 λίτρου με Lot 8073, ημερομηνία παραγωγής 13/03/08 και λήξης 28/06/09, ανιχνεύθηκε ορυκτέλαιο σε ποσοστό 39 +/- 8 mg/κιλό με όριο ανίχνευσης τα 20 mg/κιλό.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με βάση τις κείμενες διατάξεις και παρά την αμφισβήτησή της ΑΒ Βασιλόπουλος στα αποτελέσματα αυτά», η εταιρία άμεσα προχωρά σε δημόσια ανάκληση της παρτίδας LOT 8073 και δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για οτιδήποτε νεώτερο.
Εξάλλου η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι από τις 9 Μαϊου έχει λάβει από την εταιρεία στην ΕΕ που παράγει το προϊόν ΑΒ ηλιέλαιο για λογαριασμό της όλα τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας για όλες τις παρτίδες προϊόντων ηλιελαίου με τα οποία φαίνεται ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα έστειλε προς απόλυτη επιβεβαίωση δείγματα ηλιελαίου ΑΒ της παρτίδας LA8050 με ημερομηνία παραγωγής 19/02/08 και λήξης 28/04/09 σε ειδικευμένο εργαστήριο της Ολλανδίας, τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι δεν ανιχνεύεται ορυκτέλαιο. Τα αποτελέσματα και των δύο προαναφερομένων ελέγχων έχουν κατατεθεί στον ΕΦΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: