Οι τελωνειακοί υπολογίζεται ότι είχαν εισπράξει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ελέγχουν ύποπτα φορτία φορτηγών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 10 υπάλληλοι των τελωνείων Κακαβιάς, Μέρτζανης Ιωαννίνων και του κεντρικού τελωνείου στα Γιάννενα πέρασαν χωρίς έλεγχο περισσότερα από 16.500 "ύποπτα" φορτία φορτηγών. Το κύκλωμα των τελωνειακών είχε βάλει στο "κοινό ταμείο" περισσότερα από 15.000.000 ευρώ, ανάλογα με την "επικινδυνότητα" του φορτίου που άφηναν να περάσει ανεξέλεγκτο.Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου ένα χρόνο περίπου οι αρμόδιοι αστυνομικοί έγιναν αποδέκτες πληροφοριών ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι επέτρεπαν τη διέλευση φορτηγών οχημάτων προς την Αλβανία χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Τελωνειακού Κώδικα και παρακάμπτοντας, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου Σένγκεν.
Οι τελωνειακοί δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία και έπαιρναν κάθε φορά την ανάλογη "μίζα" ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις είχαν δημιουργήσει τον δικό τους "κώδικα", καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου-εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα ή χωρίς να καταχωρούν κάποια επισήμανση στη σχετική στήλη.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι Τελωνειακοί, με την συγκεκριμένη μεθοδολογία, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2008 έως και τις 13 Ιανουαρίου 2010, είχαν πραγματοποιήσει 11.814 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 2 Ιανουαρίου 2006 έως τις 13 Ιανουαρίου 2010 είχαν πραγματοποιήσει 4.780 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, για μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς, που προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δικογραφία υποβλήθηκε την 01/02/2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, μετά από σχετική παραγγελία του εποπτεύοντος τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αν και η δικογραφία υποβλήθηκε στη 1 Φεβρουαρίου, η δημοσιοποίησή της έγινε κατά τη διάρκεια της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των τελωνειακών.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, για απιστία σχετική με την Υπηρεσία (από κοινού και κατ΄εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον σε βάρος τους επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου