Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Αυξημένη ετοιμότητα στη Σούδα

Η αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για την παροχή διευκολύνσεων προς τη δυτική Συμμαχία κατ' εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας περί επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ενέκρινε...
τη συμμετοχή έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Τα νορβηγικά μαχητικά σταθμεύουν στην Κρήτη και βρίσκονται υπό τη Διοίκηση της Βόρειας Αφρικής των ΗΠΑ.

Την Τρίτη έφθασαν στη χώρα μας δύο πολεμικά αεροσκάφη από το Κατάρ, που ακολουθήθηκαν από ακόμη τέσσερα. Τις επόμενες ημέρες θα φθάσουν στη χώρα μας 24 αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε τρεις αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας βρίσκονται 30 αεροσκάφη ξένων χωρών, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους αναμένεται να ανέβει σε 70.

Επίσης, οκτώ βελγικά F-16 αναμένεται να μεταφερθούν από τον Άραξο στη Σούδα, αν δεν έχουν ήδη μεταβεί.

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να διατεθούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ακόμη και αν τελικά εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση της Λιβύης. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι λαμβάνονται σοβαρά οι κίνδυνοι αντιποίνων, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο ρόλος της φρεγάτας "Λήμνος" αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του ελληνικού πολεμικού πλοίου στη νότια Μεσόγειο, το οποίο από το απόγευμα της Τετάρτης έχει πλέον τη δυνατότητα να διενεργεί νηοψίες σε ύποπτα πλοία, συμμετέχοντας στο εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ.


Τέλος, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ βρίσκεται από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης στη Σούδα, γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο που θέλει να παίξει η Γαλλία στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι, αφού το εν λόγω α/φ αποτελεί το καμάρι του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Το Σαρλ Ντε Γκολ, σύμφωνα με πληφορορίες, θα παραμείνει αρχικά ανοιχτά της βάσης, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στο Κρηπίδωμα 14 της νατοϊκής βάσης, όπου ελλιμενίζονται αεροπλανοφόρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι να συμφωνήσει με τους όρους του ΟΗΕ, για να υπάρξει προστασία του πληθυσμού και να δρομολογηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή, που όμως δεν τον αξιοποιεί.


http://news.gr.msn.com/political/article.aspx?cp-documentid=156637361