Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Σοκ και δέος» από τις εικόνες αποκάλυψης στην Ιαπωνία



















Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό 8,9 Ρίχτερ που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας σήμερα το πρωί ανεβαίνει συνεχώς και έχουν φτάσει τους 30, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ενώ σχεδόν ολόκληρο τον Ειρηνικό απειλεί το γιγαντιαίο τσουνάμι που προκλήθηκε.

Ο βιβλικός σεισμός μεγέθους 8,9 Ρίχτερ έπληξε...
το πρωί (μεσημέρι τοπική ώρα) τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία και αυτή την ώρα, με κομμένη την ανάσα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί live τα κύματα που ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μέτρα, έχουν ήδη πλήξει τις ακτές της Ιαπωνίας και κατευθύνονται τώρα στα νησιά Φίτζι. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα είναι τώρα ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού!

Ο συναγερμός κηρύχθηκε για ολόκληρο τον ...
Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό. Το τσουνάμι έπληξε τις ακτές της πόλης Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πνιγεί. Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους και παιδιά, και σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα ενώ το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.

Οι έξι θάνατοι αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα και το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.

Πυρηνικά εργοστάσια και διυλιστήρια έκλεισαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Ιισιχάρα, στην περιοχή του Τόκιο. Ο σεισμός ήταν όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες 8,9 Ρίχτερ και όχι 7,9 Ρίχτερ όπως είχε αναφερθεί αρχικώς. Σύμφωνα με πληροφορίες πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Σημαντικές ζημίες" είναι πιθανόν να έχει προκαλέσει ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε σήμερα τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ενώ το Τόκιο συγκλονίσθηκε από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών.
Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης, "εκκινώντας από την υπόθεση ότι αυτό ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουκίο Εντάνο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στην περιφέρεια του Μιγιάτζι, την περισσότερο πληγείσα ζώνη.



Επικοινωνία με τον Έλληνα πρεσβευτή στο Τόκιο είχε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι τόσο οι υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας, όσο και οι περισσότεροι Έλληνες με τους οποίους έχουν έρθει σε επικοινωνία είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι Έλληνες που ζουν στις πληγείσες περιοχές υπολογίζονται σε 300 άτομα. Προς το παρόν, όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής.

Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.
Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".
Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.
Ακούστε όσα αναφέρει ο κ. Νεμότο, υπάλληλος της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό:

Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα στο περασμά του.
Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί ένας νεκρός στο λιμάνι του Σεντάι ενώ και το αεροδρόμιο της πόλης έχει πλημμυρίσει και είναι κλειστό.

(10:00) Δείτε τη σεισμική ακολουθία όπως την καταγράφει το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο από τη στιγμή που χτύπησε ο εγκέλαδος των 8,9 μέχρι και τις 10:00 ώρα Ελλάδας:

 Ο συναγερμός κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής. Το τσουνάμι, ύψους 10 μέτρων, έπληξε ήδη τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

Μεχρί στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο 8 νεκροί. Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει.
Πυρηνικά εργοστάσια και διυλιστήρια έκλεισαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Ιισιχάρα, στην περιοχή του Τόκιο. Ο σεισμός ήταν όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες 8,9 Ρίχτερ και όχι 7,9 Ρίχτερ όπως είχε αναφερθεί αρχικώς.
"Σημαντικές ζημίες" είναι πιθανόν να έχει προκαλέσει ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε σήμερα τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ενώ το Τόκιο συγκλονίσθηκε από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης, "εκκινώντας από την υπόθεση ότι αυτό ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουκίο Εντάνο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στην περιφέρεια του Μιγιάτζι, την περισσότερο πληγείσα ζώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες". Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.


Στην Ιαπωνία επικρατούν σκηνές χάους, από τον σεισμό, το μέγεθος του οποίου συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω. Αρχικά εκτιμήθηκε στα 7,9 Ρίχτερ, μετά ανακοινώθηκε ότι ήταν 8,8 και τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε το μέγεθος στους 8,9 βαθμούς. Επληξε τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία με επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.


Πολεμικά πλοία των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κατευθύνονται προς την περιοχή του Μιγιάτζι, η οποία επλήγη από τον σεισμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μιγιάτζι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αποστείλει και χερσαίες δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη οκτώ πολεμικών αεροσκαφών στην πληγείσα περιοχή για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία. Επίσης ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε, άλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.
Πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ενώ οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα πλέουν στο λιμάνι της Ιουάτε.

Πυρηνικά εργοστάσια και διυλιστήρια έκλεισαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Οι πρώτες εικόνες πάντως δείχνουν τη θάλασσα να έχει "μπει" στην πόλη και να μεταφέρει ολόκληρα πλοία και σκάφη μέσα στον αστικό ιστό! Δεκάδες αυτοκίνητα έπεσαν στη θάλασσα.