Το σκληρό σιτάρι αναμένεται να ξεπεράσει και τα 25 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι η αγορά ξεκινούσε με 10-13 λεπτά. Ανάλογη η εικόνα για το μαλακό σιτάρι και για το καλαμπόκι
Καλπάζουν οι τιμές των σιτηρών, ενώ το σκληρό σιτάρι θα σπάσει το φράγμα των 25λεπτών/κιλό. Από χθες η ΕΑΣ....
Λάρισας-Αγιάς Τιρνάβου, δίνει 25λ/κιλό και μάλιστα πληρώνει μέσα σε τέσσερις μέρες από την παράδοση του προϊόντος, η ΕΑΣ Τρικάλων δίνει 23-24 λ/κιλό, η ΕΑΣ Ροδόπης 23λ/κιλό και η ΕΑΣ Σερρών 22λ/κιλό, ενώ πέρσι τέτοιες μέρες η αγορά ξεκινούσε με 10-13λ/κιλό.
Οι βροχές του Μαΐου κατέστρεψαν σε ποσοστό ως και 30% την παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου, άφησαν όμως ανεπηρέαστη αυτή της Μακεδονίας που είναι πιο όψιμη, αλλά και της Νότιας Ελλάδας.
Ετσι η πανελλαδική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στο σκληρό σιτάρι στο 1.100.000 τόνους, έναντι 1.200.000 τόνους πέρσι.
Επιπλέον τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί (μεγάλες ποσότητες προωθήθηκαν στη Βόρεια Αφρική με τιμή ακόμη και κάτω από τα 9λ/κιλό) και η ζήτηση για την εγχώρια κατανάλωση είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη γίνονται παρά ελάχιστες, μεμονωμένες συμφωνίες με Ιταλούς, καθώς και η γειτονική χώρα έχει φέτος πολύ καλή, ποσοτικά και ποιοτικά, παραγωγή.
Η ξηρασία στις ΗΠΑ περιόρισε την παραγωγή και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης, διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Το διεθνές ισοζύγιο ευνοεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη χώρα μας, που βλέπει το εισόδημα των αγροτών να αυξάνεται μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι καλές τιμές θα ωθήσουν και άλλους αγρότες να στραφούν στα σιτηρά και η παραγωγή την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων.
Σε κάποιες περιοχές η στρεμματική απόδοση έπεσε στα 150 κιλά/στρ, από τα 300-400κιλά/στρ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μικρές ποσότητες κατευθύνονται προς την κτηνοτροφία για παραγωγή ζωοτροφών, με τιμή γύρω στα 15λ/κιλό.
Στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγρότες στις Ενώσεις τους αναφέρονται οι πρόεδροι της ΕΑΣ Λάρισας Σπ. Τσικρίκας και της ΕΑΣ Ροδόπης Ν. Σκοπιανός
Ανάλογα υψηλές είναι οι τιμές και στο μαλακό σιτάρι που φτάνει τα 22-23λ/κιλό, για μια πανελλαδική παραγωγή 500.000 τόνων -όσοι και πέρσι- αλλά και στο κριθάρι που κλείνει στα 20-21 λ/κιλό, ενώ η έλλειψη καλαμποκιού -θα παραχθούν 2.000.000 τόνοι, έναντι 2.200.000 τόνοι πέρσι- αναμένεται να εκτοξεύσει και εκεί τις τιμές.
ΣΕ 4-6 ΗΜΕΡΕΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗΟι αγρότες επιλέγουν ξανά τις Ενώσεις
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός
"Οι αγρότες εμπιστεύονται πλέον τις Ενώσεις, γιατί ξέρουν πως μέσα από αυτές θα διοχετεύσουν την παραγωγή τους και στην καλύτερη τιμή", δήλωσε στο "Εθνος", ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας. "Η Θράκη έχει καλή παραγωγή σε ποσότητα και εξαιρετική ποιότητα. Οι τιμές είναι υψηλές και εκτιμούμε ότι ικανοποιούν τους παραγωγούς, που είδαν τα προηγούμενα χρόνια να μειώνεται δραστικά το εισόδημά τους", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται η τιμή να ξεπεράσει και τα 25λ/κιλό για το σκληρό σιτάρι.
Οι Ενώσεις αγοράζουν συνεχώς σιτάρι και πληρώνουν σε 4-6 μέρες μετά την παράδοση, ενώ αναφέρουν πως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Παράλληλα, οι αγροτοσυνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η τιμολογιακή πολιτική των Ενώσεων με τις υψηλές τιμές και την άμεση πληρωμή, επηρεάζει και τις κινήσεις των εμπόρων, οι οποίοι προσφέρουν τις ίδιες τιμές ή ακόμη και... ανοιχτές, υποσχόμενοι υψηλότερο εισόδημα στους αγρότες.
http://serraia.blogspot.com/2011/06/blog-post_23.html#more