Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«Αποφύγαμε μία σοβαρή κρίση στην Ευρωζώνη»


Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην... ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε», δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε προς την επιτυχία.

«Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι», δήλωσε η Λαγκάρντ σχετικά μ' αυτή την επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie Rose.

«Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Λέω προς το παρόν επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν».

Η Λαγκάρντ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχύσει ο υπόλοιπος κόσμος τους πόρους του ΔΝΤ.

«Δεν είμαι απαισιόδοξη», δήλωσε. «Μύρισε άνοιξη».

Η Λαγκάρντ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους να δώσουν ένα σημαντικό μέγεθος σ' αυτό το «τείχος προστασίας» που αποκαλείται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μια μόνιμη κοινή δομή προορισμένη να χρηματοδοτεί τα κράτη που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν στις αγορές του χρέους.

«Χρειάζονται μεγάλους όγκους. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, επειδή δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ», επισήμανε.

«Όμως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα», υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: