Το αρχαιότερο πηλοθεραπευτήριο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και για την ακρίβεια λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα. Ο φυσικός ιαματικός πηλός που παράγει, έχει καταφέρει να δώσει λύση σε χρόνιες δερματοπάθειες και ρευματικά νοσήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να.....
θεωρείται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ψωρίαση και η σκληροδερμία, η νεανική ακμή και η ροδόχρους ακμή, αλλά και το οξύ έκζεμα και η ιχθύαση θεραπεύονται μια για πάντα, αρκεί ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές των ειδικών που βρίσκονται στον οργανωμένο από τον δήμο Καβάλας χώρο.
«Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου “ώριμου” πηλού και η θεραπευτική ιδιότητα της λάσπης οφείλεται κυρίως στη μηχανική, θερμική και χημική της δράση» αναφέρει στην «Espresso» ο προϊστάμενος του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων Θανάσης Σαραφούδης, ο οποίος μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους του.
Στον πηλοταμιευτήρα το σώμα δέχεται την επίδραση δύο μηχανικών παραγόντων: της άνωσης και της υδροστατικής πίεσης. Η άνωση προκαλεί ελάττωση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια επέρχεται χαλάρωση και σημαντική ευχέρεια των κινήσεων στις αρθρώσεις, ενώ η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα. Η άνωση στον πηλοταμιευτήρα υποβαστάζει το σώμα και αντισταθμίζει αρκετά την επίδραση της βαρύτητας. Αυτή η στήριξη βοηθά στη χαλάρωση και μειώνει τον πόνο.
«Σημαντικές είναι οι ενέργειες του θεραπευτικού πηλού στο δέρμα, στην αναπνοή, στο αίμα καθώς επίσης στο κυκλοφορικό σύστημα, στο νευρικό και το πεπτικό. Η θερμοκρασία επιφέρει αύξηση στο ενεργειακό δυναμικό των ιστών, ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς και προκαλεί επιτάχυνση των μεταβολικών και οξειδοαναγωγικών εργασιών» εξηγεί ο κ. Σαραφούδης και προσθέτει:
«Η χημική δράση του πηλού των Κρηνίδων οφείλεται στην παρουσία οργανικών και ανόργανων συστατικών, ουσιών με ορμονική και αντιβιοτική δράση, βιοδιεγερτών, χημικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Αυτά επιδρούν είτε με την επικάθισή τους στην επιδερμίδα είτε με τη διείσδυσή τους μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων στον οργανισμό και έτσι ασκούν χημική δράση στις λειτουργίες του οργανισμού».
Οι θεραπευτικές ενδείξεις του πηλού ενδείκνυνται για ρευματολογικές διαταραχές, μετατραυματική αγωγή, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος και στην αισθητική σαν καλλυντικό.
«Η σταδιακή αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και την υγεία τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Εχουμε επισκέπτες που φέτος συμπληρώνουν τριάντα χρόνια. Οποιος έρχεται εδώ, αρχικά συνομιλεί με την ιατρική ομάδα του κέντρου και ενημερώνεται για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Καλό είναι προκειμένου να έχουν κάποια αποτελέσματα οι επισκέπτες να παραμένουν για τουλάχιστον δεκαπέντε θεραπείες».
Στο πηλοθεραπευτήριο υπάρχουν δύο ταμιευτήρες ανδρών και γυναικών καθώς και οι ανάλογοι χώροι. Οι ταμιευτήρες έχουν συνολικό εμβαδόν 500 τετραγωνικά μέτρα και η θερμοκρασία του θεραπευτικού πηλού αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου.
«Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πηλοθεραπευτική του αγωγή με ολική εμβάπτιση του σώματος στον θερμό φυσικό ταμιευτήρα ή με τη μορφή τοπικού επιδέσματος. Επίσης, ο πηλός αποτελεί άριστο καλλυντικό σκεύασμα, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να πραγματοποιούν λεπτές επαλείψεις πηλού στο πρόσωπο» αναφέρει ο κ. Σαραφούδης.
«Θεραπεύτηκα μια για πάντα...»
Η κυρία Εφη Ιντζέ λη επισκέπτεται το πηλοθεραπευτήριο εδώ και είκοσι χρόνια. Ζει μόνιμα στις Σέρρες και έπασχε από ψωρίαση στα πάνω και κάτω άκρα, ενώ οι γιατροί είχαν διαγνώσει μετά από εξετάσεις ότι έπασχε και από λεμφωματοειδή βλατίδωση.
«Αντιμετώπιζα απίστευτα προβλήματα. Δεν μπορούσα να φορέσω παπούτσια γιατί το δέρμα μου έκανε πληγές, δεν μπορούσα να περπατήσω από τους πόνους. Υπέφερα μέχρι που κάποιοι φίλοι μού μίλησαν για το πηλοθεραπευτήριο. Πήρα την απόφαση και ήρθα και από τότε έρχομαι με τον σύζυγό μου κάθε χρόνο. Είναι θαυματουργός ο ιαματικός πηλός. Θεραπεύτηκα μια για πάντα. Ο γιατρός μου δεν πίστευε αυτή την εξέλιξη. Πλέον είμαι μια χαρά. Βρήκα ξανά τη ζωντάνια και μπορώ και εγώ ως γυναίκα να αισθανθώ όμορφα. Ο πηλός, εκτός των άλλων, έχει κάνει καλό και στην επιδερμίδα που τώρα πλέον δείχνει πιο σφριγηλή και βελούδινη από κάθε άλλη φορά» καταλήγει η κυρία Εφη Ιντζέλη.
http://serraia.blogspot.de/2012/07/blog-post_3579.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου