Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Ποινή 20 ετών σε Άκη και 12 χρόνια για Βίκυ

την κατ” εξακολούθηση και κατ” επάγγελμα τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, εισηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η τακτική εισαγγελέας της δίκης, Γεωργία Αδειλίνη.
«Το λευκό ποινικό τους μητρώο δεν αρκεί για να τους αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βίος», σημείωσε η εισαγγελέας, κάνοντας λόγο για «κατ” επίφαση έντιμο βίο».
Αντιθέτως, η ίδια πρότεινε να αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βιος, στις περιπτώσεις των τεσσάρων, που δεν επιβαρύνονται με την κατ΄επάγγελμα τέλεση του αδικήματος, δηλαδή τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά.
Όσον αφορά τον Νίκο Ζήγρα, η κυρία Αδειλίνη εισηγήθηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας: «Αν δεν έδινε τη συγκατάθεση του, να ανοίξουν οι λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμασταν εδώ που είμαστε».
H εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και:
- Στον Αστέριο Οικονομίδη 12 έτη
- Στην Βίκυ Σταμάτη 12 έτη
- Στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 έτη
- Στην Αρετή Τσοχατζοπούλου 10 έτη
- Στον Νίκο Ζήγρα 6 έτη
- Στον Γιώργο Σαχπατζίδη 13 έτη
- Στον Γιάννη Σμπώκο 16 έτη
- Στη Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα 10 έτη
- Στον Νίκο Γεωργουλάκη 10 έτη
- Στον Οράτιο Μελά 10 έτη
- Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη 10 έτη
- Στον Γιώργο Κωνσταντάτο 10 έτη
- Στον Παναγιώτη Σταμάτη 6 έτη
- Στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη
- Στον Φώτη Αρβανίτη 6 έτη
- Στον Νίκο Καρατζά 6 έτη

Ένοχος
Το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο και τον καταδίκασε για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η απόφαση του δικαστηρίου εκφωνήθηκε σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα, με το πιο πυκνό ακροατήριο που παρακολούθησε ποτέ κατά την πεντάμηνη διαδικασία. Όσον αφορά στους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του, το δικαστήριο έκρινε αθώους τον δικηγόρο Σπυρίδων Χατζηνικολάου και τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Torcaso Παντελή Ζαχαριάδη, ενώ καταδίκασε τους υπόλοιπους 16.
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Το δικαστήριο, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία (καταθέσεις μαρτύρων και απολογίες κατηγορουμένων), έκρινε ότι ο πρώην υπουργός και οι 17 συγκατηγορούμενοί του διέπραξαν το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οποίο διέπραξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού από το 1997 έως τη λήξη της θητείας, 23 Οκτωβρίου 2001, διέπραξε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει στη σύμβαση των υποβρυχίων και των «TOR-M1». Τα ποσά που διακινήθηκαν ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ (18 δισ. δραχμές), τα οποία και καταβλήθηκαν τμηματικά για μια τουλάχιστον δεκαετία από το 1997 έως το 2007, μέσω τρίτων προσώπων. Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Γιάννης Μπέλτζιος, Μιχάλης Ματαντός, Ντίνος Μιχαϊλίδης, Αλ Ζαγιάντ Φουάντ, Γιάννης Μπόκος και Νίκος Ζήγρας ήταν τα πρόσωπα που διακίνησαν τα χρήματα αυτά, μέσω εμβασμάτων ή εξωχώριων εταιρειών (off shore).
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ” εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού, στρεφόμενης κατά του ελληνικού Δημοσίου». Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξε τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «… και σκοπός της ήταν ο πορισμός εισοδήματος και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Οι δικαστές έκριναν πως μέσω της οργάνωσης αυτής «τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: