Άνω κάτω έκανε ο Πούτιν Λευκωσία-Αθήνα
Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009, 18:08
Για «δύο χώρες» στην Κύπρο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων, όπως το Κυπριακό και το Καραμπάχ, λίγο μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και την υπογραφή συμφωνίας για την ενέργεια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με «τις δύο χώρες», σπεύδοντας να διορθώσει σε «δύο τμήματα», αν και η αναφορά «δύο χώρες» παραμένει στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας αναφέρθηκε στην Κύπρο όταν ρωτήθηκε για τον αγωγό φυσικού αερίου «Blue Stream-2», διευκρινίζοντας ότι μέσω του τουρκικού εδάφους θα γίνεται τροφοδοσία με αέριο τρίτων χωρών: «Ήδη έχουν ονομαστεί οι χώρες αυτές. Είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία. Κατά τον τρόπο αυτό η Τουρκία καθίσταται πολύ μεγάλο διαμετακομιστικό κράτος για την περιοχή αυτή του κόσμου».
«Αμετάβλητη η θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό»
Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό, όπως εκφράζεται στην κοινή διακήρυξη που υπεγράφη από τους προέδρους της Κύπρου και της Ρωσίας, δεν έχει μεταβληθεί, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Βιάτσεσλαβ Σούμσκι.
Ο κ. Σούμσκι, όταν εκλήθη να σχολιάσει τις δηλώσεις του ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, διότι «πολύ συχνά υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ότι λέγεται από έναν πολιτικό απομονώνεται από το γενικότερο πλαίσιο και προκαλούνται διαστρεβλώσεις».
Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι η θέση της χώρας του για το Κυπριακό πρόβλημα είναι «σαφώς διατυπωμένη» στη διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ του κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρώτος στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008.
Η διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν την ανάγκη για μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου