Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011














Η σημερινή έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και συνεπώς δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα γάλλοι ειδικοί επιστήμονες. "Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει...

σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

"Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες", πρόσθεσε. "Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλα μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας", επεσήμανε ο Γκουπτά.

Σε παρόμοιες εκτιμήσεις οδηγήθηκε και ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ, λέγοντας ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ. "Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουγρούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν", δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπου σημειώθηκε έκρηξη, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

Και οι τρεις ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Εξάλλου το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.