Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε θεραπεία της λευχαιμίας

Τον δρόμο για τη θεραπεία μιας οξείας μορφής λευχαιμίας ανοίγει η...
ανακάλυψη ενός Ελληνα επιστήμονα.
Ο αιματολόγος Γιώργος Βασιλείου και οι συνεργάτες του από το βρετανικό ινστιτούτο «Wellcome Trust Sanger» εντόπισαν τρεις ομάδες γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Κατά τη διάρκεια της νόσου ο μυελός των οστών αρχίζει να παράγει ανεπαρκώς ανεπτυγμένα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στη σύνθεση του αίματος.

Δεδομένου ότι τα αιμοσφαίρια αυτά δεν είναι αρκετά ώριμα, δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν λιγοστά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Για τον λόγο αυτόν η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου είναι σημαντική, όμως τα υπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν ριζικά.

Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η οξεία μυελογενής λευχαιμία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πιο συνήθης μετάλλαξη παρουσιάζεται στο γονίδιο Npm1. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια είδαν ότι όταν «άναβαν» τον διακόπτη του εν λόγω γονιδίου στα αιμοσφαίρια, ενίσχυαν την ικανότητά τους να αναγεννιούνται, κάτι που αποτελεί σημάδι του καρκίνου.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο το ένα τρίτο των ποντικιών παρουσίαζε τελικά τη νόσο, κι έτσι οι ερευνητές συμπέραναν ότι στη διαδικασία εμπλέκονται και άλλες γενετικές μεταλλάξεις. Πράγματι, στην πορεία ανακάλυψαν άλλες δύο μορφές γονιδιακής μετάλλαξης που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας: η μία επηρεάζει τη διαίρεση και την ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ η άλλη τροποποιεί το κυτταρικό περιβάλλον.

«Ανακαλύψαμε τα καθοριστικά βιολογικά στάδια κατά τα οποία αρχίζει να αναπτύσσεται ο καρκίνος. Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε θέση να αναζητήσουμε νέα φάρμακα για να αντιστρέψουμε τη διαδικασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας επιστήμονας. «Η διάθεση νέων φαρμάκων στους ασθενείς μπορεί βέβαια να πάρει δεκαετίες, όμως αυτό που μπορεί να συμβεί νωρίτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα φάρμακα με πιο στοχευμένο τρόπο».


http://volostv.blogspot.com/2011/05/blog-post_5780.html