Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στην Αθήνα οι Χιλιανοί μεταλλωρύχοι

«Σωθήκαμε, γιατί μείναμε ενωμένοι και είχαμε πίστη στον Θεό» δηλώνουν οι Χιλιανοί μεταλλωρύχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν για εξήντα εννέα μερόνυχτα εγκλωβισμένοι σε...μια μικρή στοά του ορυχείου Σαν Χοσέ.
Οι τριάντα τρεις νέοι εθνικοί ήρωες της λατινοαμερικάνικης χώρας, που βρίσκονται από το απόγευμα της Τρίτης στη χώρα μας, ξεναγήθηκαν χθες στην Αθήνα και από σήμερα απολαμβάνουν μερικές μέρες ξεκούρασης και ξενοιασιάς στις παραλίες της Κρήτης.

Οι Χιλιανοί εργαζόμενοι ήταν ιδιαίτερα χαλαροί και χαρούμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ξενάγησής τους στην πρωτεύουσα, αλλά η περιπέτεια που έζησαν στα έγκατα της γης είναι κάτι που αναμφίβολα τους έχει σημαδέψει.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια τόσο δυνατή εμπειρία» δηλώνει χαρακτηριστικά ο νεαρός Τζίμι Σάντσες τονίζοντας ότι πάντα είχε πίστη στον Θεό ότι θα έβγαινε σώος, ενώ ο Λούις Ουρσούα, ο τοπογράφος που κράτησε ενωμένους τους συναδέλφους του τις πρώτες ημέρες, ανέφερε πως ένιωσε ξανά ότι ήταν ζωντανός, όταν βγήκε από το ορυχείο. Από την πλευρά του, ο Ραούλ Γούστος στέκεται περισσότερο στην ομοψυχία που έδειξαν. «Ημασταν ενωμένοι μέχρι το τέλος. Οταν κάποιος ήταν πεσμένος, οι άλλοι του έδιναν δύναμη κι έτσι διατηρήσαμε μια καλή ψυχολογία».

Ολοι οι μεταλλωρύχοι δηλώνουν πολύ χαρούμενοι για το ταξίδι τους στη χώρα μας, αφού, όπως αναφέρει η πρέσβειρα της Χιλής Κάρμεν Ιμπάνιες, «ήταν σχεδόν ένα όνειρο γι’ αυτούς. Οι Χιλιανοί μοιάζουν πολύ με τους Ελληνες».

Οι φιλοξενούμενοι της ελληνικής μεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ είχαν χθες την ευκαιρία να δουν από κοντά δύο εμβληματικά κτίρια της πρωτεύουσας. Αφού ξεναγήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, επισκέφτηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάννος. Στον χαιρετισμό του ο υπουργός τόνισε ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και σημείωσε ότι με τη στάση τους απέδειξαν πως ότι κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται με πίστη και αλληλεγγύη.

Εκ μέρους των μεταλλωρύχων μίλησε ο Λουίς Γκαλεγκίγιος, που ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και δώρισε από μία σημαία υπογεγραμμένη από όλους τους συναδέλφους του στον υπουργό Πολιτισμού, στην πρέσβειρα της Χιλής και στον πρόεδρο της ΕΛΜΙΝ Γιάννη Βαρδινογιάννη.