Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα


Μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να αρχίσουν οι έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με Νορβηγική εταιρεία, με τη συνοδεία
του Τουρκικού στόλου, αφού υπογραφεί η «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ υπονόησε ότι η Άγκυρα θα θέσει θέμα θαλάσσιου καθεστώτος της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία «ξεκινά εργασία για τα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο».

Εκτόξευσε μάλιστα απειλή και εναντίον της ΕΕ, λέγοντας ότι το πάγωμα των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών μπορεί να επισπευσθεί, αν, όπως είπε, η ΕΕ «προτιμήσει» την Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζοντας τις έρευνές της.

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στην Άγκυρα, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι «ανάλογα με τις εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας», σημειώνοντας ότι είναι ήδη έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας.

Αναφερόμενος στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «οι εν λόγω εργασίες είναι αντίθετες προς το διεθνές καθεστώς της περιοχής και το διεθνές δίκαιο» και σημείωσε: «Είναι πρόκληση και προβοκάτσια».

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα στόχος τους είναι να ενισχυθεί το καθεστώς της τοπικής διοίκησης Νότιας Κύπρου. Πέρα από την ποιότητα και τα οικονομοτεχνικά του αερίου που υποστηρίζουν ότι έχουν βρει, οι έρευνες αυτές στο συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και το ενιαίο της Κύπρου».

Ο κ. Γιλντίζ είπε πως αρχικά η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤPΑΟ) θα πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με Νορβηγική εταιρεία, σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν οι πλατφόρμες.

Ερωτηθείς ποια είναι η Νορβηγική εταιρεία, ο κ. Γιλντίζ είπε πως δεν θα ήταν σωστό να αναφέρει το όνομα της εταιρείας και σημείωσε ότι αρχικά θα πραγματοποιήσει έρευνες ένα σκάφος.

Ο υπουργός είπε ακόμη πως τα ερευνητικά σκάφη μπορεί να συνοδεύονται από τον Τουρκικό στόλο.

«Θέλουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες που πραγματοποιούνται με την εταιρεία Noble. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα δούμε όλοι μαζί τα ζητήματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο καθεστώς της Κύπρου», είπε και ερωτηθείς για το αν η Άγκυρα έχει έλθει σε επαφή με αμερικανική εταιρεία για τις έρευνες αυτές, ανέφερε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα» και σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ με τους οποίους συζητάμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή στην οποία προτίθεται η Τουρκία να κάνει έρευνες, είπε: «στις περιοχές που έχει η ΤΔΒΚ».

Πρόσθεσε δε ότι «από τεχνική άποψη, δηλαδή από πλευράς πετρελαίου και αερίου, θα γίνουν έρευνες εντός των ορίων που θα καθορίζει η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας».

Ερωτηθείς αν η έναρξη τουρκικών ερευνών, ως απάντηση στις κυπριακές, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι «είναι ξεκάθαρη η στάση μας για την περίπτωση που θα δοθεί στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση η προεδρεία της ΕΕ. Το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί η κίνηση αυτή, θα επιταχύνει τη διαδικασία αυτή».

Πρόσθεσε δε τα εξής: «Πρόκειται για σημαντική επιλογή για λογαριασμό της ΕΕ. Θα είναι μία προτίμηση μεταξύ του μεγάλου μεγέθους της Τουρκίας και της τοπικής Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πλοία του τουρκικού στόλου θα συνοδεύσουν το ερευνητικό σκάφος, ο κ. Γιλντίζ είπε πως «είναι προφανές ότι η συνοδεία και οι αμοιβαίες εργασίες θα γίνουν από κοινού. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αλλά θα παρακολουθήσουμε όλοι μαζί τις εξελίξεις».

Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν ρωτώντας «αν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει συνοδεία του στόλου», ο Γιλντίζ είπε «ναι, μπορούμε».

Στην ερώτηση, τέλος, τι θα γίνει αν κατά τις έρευνες της TPAO στη Μεσόγειο βρεθούν κοιτάσματα, ο κ. Γιλντίζ απάντησε λέγοντας ότι «έχουμε ελπίδες ειδικά για τα ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και της Κύπρου, αλλά θα ήταν λάθος να γίνει λόγος για υπόσχεση προτού ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες».

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/231651/sunehizei-tis-prokliseis-i-agura/