Tο παρόν site δεν πωλεί, ούτε ενοικιάζει άλλα ούτε εκμεταλλεύεται τις οπτικοακουστικές εκπομπές που φιλοξενεί τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στις εταιρίες παραγωγής και στα κανάλια της κάθε εκπομπής. Οι υπηρεσίες του παρόντος blog είναι καθαρά ενημερωτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα και παρέχονται δωρεάν καθώς πρόκειται για blog μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ


Αλλαγή σκηνικού φαίνεται πως υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την ηγεσία, καθώς οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.

Αναλυτικότερα οι τρεις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κτύπησαν καμπανάκι στο επιτελείο του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, σε ότι αφορά τις πραγματικές προθέσεις Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ.

Πρώτον, η προτροπή Παπανδρέου προς Παπαδήμο για ανασχηματισμό, με την οποία έβαλε στο κάδρο τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση, που πλήττει κυρίως τη στρατηγική Βενιζέλου, ο οποίος έχει επενδύσει στην ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης για να ανεβάσει τις μετοχές του ενόψει της μάχης διαδοχής.

Δεύτερον, η πρόταση αλλαγών στον εκλογικό νόμο και εκλογών με λίστα, που σημαίνει ότι -εφόσον υπάρχει συμφωνία από την πλευρά της ΝΔ- εάν ο κ. Παπαδήμος συμφωνήσει, οι αλλαγές που θα υπάρξουν μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμες, δηλαδή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εκλογές με λίστα, λένε από την πλευρά Βενιζέλου, σημαίνει πρόθεση του κ. Παπανδρέου - είτε είναι, είτε δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός στις εσωκομματικές εκλογές του Μαρτίου, να ελέγξει τη σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Η οποία , σημειωτέον, δε θα αριθμεί περισσότερους από 70 βουλευτές, με βάση τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την Ιπποκράτους. Τρίτον, η πρόταση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σε πρώτο επίπεδο πρόκειται για πρόταση η οποία στοχεύει στην πολιτική σταθερότητα, επί της ουσίας όμως - εφόσον υιοθετηθεί και προχωρήσει - αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή θα διεξαχθεί πλέον μακριά από τις εθνικές εκλογές άρα και με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες για τους υποψηφίους αρχηγούς.

Ήδη πολλά στελέχη μέσα στο ΠΑΣΟΚ συζητούν ότι απόφαση για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου πέραν του Ιουνίου, ενδεχομένως αλλάξει και την απόφαση Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός.

Η αντίδραση Βενιζέλου - όπως και των άλλων υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ - στην τακτική Παπανδρέου, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Θεωρείται όμως περισσότερο από βέβαιο ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης δεν επιθυμεί τουλάχιστον την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση με βάση το εξής σκεπτικό.

Είναι ο μόνος από τους εν δυνάμει υποψηφίους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ που έχει συνδέσει τη στρατηγική του με την υλοποίηση ενός μείζονος κυβερνητικού στόχου όπως η ολοκλήρωση του PSI και της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, θέματα στα οποία ο κ. Βενιζέλος θέλει να βάλει την υπογραφή του. Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να τον βγάλει έξω από το κάδρο ενδεχόμενης λύσης για την ελληνική οικονομία, θα θεωρηθεί αυτόματα και ο κύριος αντίπαλός του…


Δεν υπάρχουν σχόλια: